![](https://static.wixstatic.com/media/c1455f_513cd9a544914411abbe7ee3c0a5aea7~mv2.jpeg/v1/fill/w_1000,h_627,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/c1455f_513cd9a544914411abbe7ee3c0a5aea7~mv2.jpeg)
אתגרים בעקבות משבר הקורונה
מאה הימים הראשונים של הממשל החדש בבית הלבן חלפו להם, ונדמה שכמות האתגרים הכלכליים מולם ארה"ב מתמודדת הולכת וגדלה.
חלק מהאתגרים הם תוצאה ישירה של משבר הקורונה וחלקם אתגרים ישנים שהואצו בעקבותיה.
בסקירה קצרה זו בחנו את המהלכים שנקטו הממשל והבנק הפדרלי מול ההתמודדות של המעצמה טוענת הכתר, סין, שניהלה את משבר הקורונה בצורה שונה בתכלית:
צמיחה: עצירת הפעילות הכלכלית וניהול לא אחיד של משבר הקורונה בתוך ארה"ב גרם להתכווצות המשק. התוצר הלאומי הגולמי של ארה"ב התכווץ בשנת 2020 בכ- 3.5 אחוזים.
בזכות מהלכי החיסונים האגרסיביים, הצפי הוא ששנת 2021 תסתיים בקצב צמיחה בריא.
בסין, למעט הרבעון הראשון בו נרשמה התכווצות כלכלית, נרשמה לאורך שנת 2020 צמיחה כוללת של 2.2 אחוזים בתוצר הלאומי הגולמי.
סין היתה המדינה היחידה בעולם שסיימה את 2020 עם צמיחה חיובית.
היעד הסיני הוא לשוב לקצב של 6 אחוזי צמיחה ב 2021 ויתכן מאוד שהם יצליחו לעקוף את היעד בעקבות מגמות עליהן נצביע בהמשך.
תעסוקה: כמשק שמתבסס בעיקרו על מסעדנות, תיירות ותעופה, חווה המשק האמריקאי פגיעה עוצמתית בשנת 2020.
כמות דורשי העבודה עלתה בשיא למעל משלושים מיליון וכיום היא נושקת לאזור ה6% לעומת כ-4% לפני המשבר.
אתגר מהותי נוסף איתו מתמודד המשק האמריקאי הוא שרבים מהעובדים מעדיפים לאסוף את כספי דמי האבטלה הגבוהים ולוותר, בשלב זה, על חזרה למעגל העבודה (גם בארצנו הקטנטונת יש תופעה דומה).
מגמה זאת נראית זמנית אך עם תוכניות התמיכה של הממשל והעלאת כספי העברות לעשירונים התחתונים יתכן ונראה אותה מתארכת הרבה מעבר לצפוי.
בסין, בניגוד לארה"ב, לא חולקו המחאות נדיבות לכלל האזרחים ולכן הצמיחה נדחפה על ידי הסקטורים היצרניים ופחות על ידי העצמת הצריכה ואלה דוחפים את צמיחתה קדימה.
גרעון: ממשל הנשיא טראמפ התמודד עם הקורונה דרך הנפקת חוב והגדלת הגרעון השנתי של הוצאות הממשל לטובת עזרה לאזרחים במשק משותק.
הדבר היה נכון בתחילת המשבר כדי להתמודד עם מצב הקיצון שנוצר אולם כעת נראה שהממשל החדש לא עצר את כדור השלג של הגדלת הגירעון וכיום לקראת אמצע 2021, החוב הפדרלי חצה כבר את רף ה 28 טריליון דולר, גידול של 30% בשנה אחת!
על מנת לממן את הגרעון שומר הבנק הפדרלי על ריבית אפסית, אולם חזרה לצמיחה, ויותר מזה, פריצתם של תהליכים אינפלציוניים בסקטורים מסויימים של הכלכלה עלולים לגרום לו להתמודד עם צורך בהעלאת ריבית מוקדם מהצפוי. תהליך שעלול לפגוע בטווח הקצר בהשקעות בשוק ההון.
סין הקצתה לטיפול בקורונה כ- 740 מ' דולר, שהם כ 5% מהתוצר שלה ואין בכוונתה להגדיל את הגרעון בעידן שאחרי הקורונה. לשם עידוד הצמיחה הורידה הממשלה את המע"מ והנפיקה אג"ח ממשלתי של כמה מאות מליוני דולרים. החוב והגרעון בסין נמצאים בשליטה מלאה.
מדיניות הסחר: הנשיא לשעבר, טראמפ, העלה את נושא מדיניות הסחר לכותרות בשורת התנגשויות וסנקציות שניהל מול סין. בשני העשורים האחרונים הצליחה סין להגיע למצב בו היא מאיימת על ההגמוניה האמריקאית ולמעשה התחזיות מרמזות על כך שעד סוף העשור תהפוך סין להיות הכלכלה הגדולה בעולם.
הקורונה הקצינה את שיווי המשקל הקיים. חלוקת הכספים הנמרצת לאזרחים אמריקאים מתוך מטרה לשמור על רמת החיים והצריכה של האמריקאי הממוצע גרמה למפעלים הסינים לעבוד בקצב גבוה. אוניות נושאות סחורות עושות דרכן מלאות מסין לארה"ב וריקות בכיוון ההפוך.
לאור תהליכים אלו ממשל ביידן יצטרך להתמודד במוקדם או במאוחר עם נושא הסחר ולו רק מכיוון שזה מאיים על יציבות הדולר.
לאור כל אלה ניתן להסיק את הדברים הבאים:
בעולם הישן היתה קיימת "שמש" אחת אמריקאית ובקצב גובר והולך צומחת לה בתוך המערכת "שמש" נוספת, סינית, שלא ניתן להתעלם ממנה. משבר הקורונה אף סייעה לה לצמצם פערים.
אנחנו נמצאים בעולם עם סביבת ריבית אפס. הן תהליכים אינפלציוניים והן צמיחה בריאה יכולים להביא לעליית ריבית שתפגע בהשקעות בשוק ההון בטווח הקצר ולכן יש להיערך לכך.
הקורונה, האיצה תהליכים טכנולוגיים ותביא להשקעות מסיביות בתשתיות כדרך לצמצום המיתון ולכן אנו נרצה להגדיל חשיפה לתחומים אלו.
מקווים לחזרה מהירה לשיגרה ולשקט בכל הגזרות.