top of page

סיכום רבעון ראשון 2020

משבר הקורונה הינו משבר בריאותי, חסר תקדים, אשר מתגלגל למשבר כלכלי ופיננסי בו המציאות עולה על כל דמיון.

אין היסטוריה לכך שאנשים לא יוצאים מהבתים ויש סגרים על מדינות וערים מרכזיות בעולם לתקופה לא ידועה.

הפאניקה העצומה הובילה משקיעים רבים בפרק זמן קצר מאוד למכור בכל מחיר נכסים פיננסיים סחירים (אפילו אגרות חוב ממשלתיות ומכשירים פיננסים ארוכי טווח, כמו קרנות פנסיה).

 

התקופה הזאת יוצאת דופן, שהרי הוירוס הזה הביא את מדינות העולם בפני הבחירה שבין הבריאות לכלכלה. 

ראינו כיצד כל מדינה בחרה דרך התמודדות אחרת. ניתן לומר שדרך ההתמודדות של העולם עם הקורונה הדגיש את תהליך הדיסגלובליזציה שאנו חווים בשנים האחרונות. 

הרוב המוחלט של כלכלות העולם עצרו מלכת ועדיין לא ברורה הדרך חזרה. על מנת להתמודד עם המשבר הפיננסי ממשלות רבות יצאו במהירות עם תוכניות עצומות של רכישת נכסי סיכון ולאור כך המגמה בשוק השתנתה.

חשוב להבין שצורת ההתמודדות הזאת נותנת פתרון לטווח הקצר, שכן מדובר על חובות כבדים שהממשלות לוקחות על עצמן, עם חוסר בהירות לגבי יכולת ההחזר בטווחים הארוכים יותר.

 

כאשר מסתכלים קדימה על ארה"ב בתור הקטר שנדרש להוביל את העולם חזרה לצמיחה חשוב להסתכל על ההתפתחויות בשלושה מישורים עיקריים: בריאותי, כלכלי ופיננסי.

במישור הבריאותי: נכון לזמן כתיבת שורות אלה בארה"ב כמות המתים מהנגיף מתחילה להיות בשליטה אך עדיין ערים ומדינות מצויות בתוך הטלטלה של הסגר והצפה של בתי החולים. 

לכן החלק הזה עדיין מכיל חוסר וודאות רב לגבי היכולת להתחיל לחשוב על היום שאחרי.

במישור הכלכלי: אנו רואים תגובה מסוימת של הזרמת כספים אל משקי הבית ("כסף הליקופטר") אבל זה משמש לכיסוי ההוצאות המיידיות. 

יש לזכור שהמשק האמריקאי נכנס למשבר עם רמות שיא של הלוואות מסוגים שונים בטווחי זמן שונים (משכנתאות,לימודים,רכבים, ועוד) לכן מצב בו עשרות מיליוני אמריקאים מאבדים את מקום עבודתם משפיע בהכרח על יכולת ההחזר של הלוואות אלה וידרוש התייחסות לנושא בעתיד הקרוב, או שיהווה את הכר למשבר הפיננסי הבא.

חברות רבות הזדרזו לפטר עובדים ולא בהכרח תשיב אותם ביום שאחרי. לכן שוק התעסוקה עשוי לשנות את פניו ממה שהכרנו בעבר.

במישור הפיננסי: הבנק הפדרלי רוכש בעוצמה איגרות חוב הן של הממשל והן של הפירמות (קונצרניות). המהלך הזה תומך במחירי החוב אך אינו משפיע על יכולת החזר החוב. הרעיון הוא למשוך זמן, להלוות לפירמות כספים ואולי אפילו להשתלט על חלקן כדי שביום שאחרי הן תצלחנה להחזיר את החוב.

הטראומה שחוותה החברה האנושית לא בהכרח תאפשר חזרה מהירה, לכן הגדלת החובות מחד ועצירת הכלכלה לזמן בלתי ידוע מאידך מהווה אבן ריחיים גדולה על היכולת להבין כיצד תראה הכלכלה ביום שאחרי.

 

לסיכום, משבר הקורונה השפיע ומשפיע בצורה עמוקה על הכלכלות ועל חברות ברחבי העולם ולכן גם על עולם ההשקעות.

יש לא מעט חוסר וודאות ודברים רבים צפויים להשתנות ביום שאחרי.

אך למרות כל הנאמר אין ספק שבטווחים הארוכים הכלכלה תמשיך לצמוח ולהתפתח ושוק המניות ימשיך לשבור שיאים.

לכן בתקופות כאלו יש לגלות אורך רוח ולנקות את כל הרעשים והפסיכולוגיה מסביבנו.

אנו ממשיכים לעקוב בצורה הדוקה על ההתפתחויות ולזהות את ההזדמנויות הבאות (טרנדים שזיהינו בעבר, כמו תשתיות וסיעוד-בריאות, צפויים לתפוס תאוצה עוד יותר).

רק בריאות ואנחנו כאן כרגיל לכל שאלה.

bottom of page