top of page

סיכום רבעון שני 2020

משבר הקורונה המשיך ללוות אותנו גם ברבעון השני של השנה. 

משבר בריאותי, שהתגלגל במהירות למשבר כלכלי גלובאלי, ואיתו עלייה עצומה ברמת חוסר הוודאות בהרבה מאוד חזיתות.

בבחירה שבין כלכלה לבריאות, בגל הראשון של המגיפה בחרו רוב מדינות העולם את הבריאות, כאשר כל מדינה בחרה להתמודד בצורה שונה עם המשמעויות של עצירת הכלכלה לתקופה לא מבוטלת.

החוויות שצברו אזרחי העולם בחצי הראשון של שנת 2020 יביאו לשינויים מהותי בהתנהלות ובהתנהגות וכבר רואים ניצנים של מגמות חדשות שהן תוצאה ישירה של המגיפה (עבודה מהבית, יציאה לפרברים, רכישה און ליין וכדומה).

 

כפי שאמרנו בעבר, כדי לבחון חזרה לצמיחה עולמית יש לבחון את ההתפתחויות בשלושה מישורים עיקריים: בריאותי, כלכלי ופיננסי:

 

במישור הבריאותי: למרות שמקור הנגיף הוא בסין במהלך הרבעון השני עברו מדינות רבות מהעולם המערבי את המספרים של סין, הן בכמויות החולים הקשים והן בכמות המתים המשויכים למוות מנגיף הקורונה. 

סין הייתה הראשונה לסגור את האזורים הנגועים והראשונה לפתוח את המשק כולו. הקונסנזוס כרגע הוא שהיא תהיה מהמרוויחות הגדולות של המשבר. 

נצטרך לבחון מסקנה זו לאורך זמן, שכן מגמות אחרות עשויות להשפיע דווקא לרעה על הצמיחה העתידית של סין.

ארה"ב היא הגדולה שבנפגעות הקורונה. למרות ההמלצות לנקוט במדיניות זהירה, לחץ הממשל האמריקני לפתוח את הכלכלה במהירות האפשרית ובמדינות רבות, כמו טקסס, פלורידה וקליפורניה זינקו תוך שבועות מועטים מספר החולים קשה והגל השני יצא לדרך. 

גל זה האט לעת זו את הפתיחה המואצת של הכלכלות והשפעתו כנראה עדיין לא ניכרת במלוא העוצמה. 

 

במישור הכלכלי: מדינות שונות נקטו במדיניות שונה בהתמודדות עם הפגיעה הכלכלית. ראינו תוכניות כלכליות והזרמות כספים של טריליונים ברחבי העולם. התגובה של הממשל האמריקאי היתה האגרסיבית ביותר.

הממשל האמריקאי והבנק המרכזי לא היססו לבצע דברים שלא ביצעו בעבר.

מעבר למימון השוטף של האזרחים (כסף הליקופטר), הגדיל הממשל את תשלומי האבטלה כך שבאופן אבסורדי מספר לא קטן של אמריקאים הרוויח בזמן שישב בבית סכומים גבוהים יותר מהיום יום כשעבד. 

תמיכות אלה צפויות להסתיים בחודש אוגוסט, לכן לא נתפלא עם חבילה נוספת, בגובה של 1-2 ט' דולר נוספים, תעבור בקרוב בקונגרס על מנת לגשר גם על החודשים הבאים.

תוכנית נוספת של הבנק המרכזי הייתה תכנית שימור המשכורות: פירמות קיבלו הלוואות עם אופציה להמירן למענקים במידה ותשמורנה על העובדים מועסקים אצלן עד לסוף השנה. 

זו הסיבה שבמדד האבטלה נראה תיקון יחסית חריף בחודשיים שאחרי הכרזת התוכנית. רק לקראת סוף השנה נדע האם הפירמות תשארנה עם העובדים אחרי שההלוואות תהפוכנה למענקים. 

כספים אלה ,שזרמו אל משקי הבית ואל הפירמות, אפשרו להם לעבור את החודשים האחרונים ללא עליה גדולה בפיגור בתשלום משכנתאות והחזרי הלוואות אחרות. אם זאת, אנו רואים את הגירעונות הגדולים הנצברים בקרב הממשל הפדרלי וממשלי המדינות בארה"ב. אלה ישפיעו משמעותית בהמשך הדרך על מדיניות המיסים ועל עולם המט"ח בעתיד הקרוב.

 

במישור הפיננסי: הבנק המרכזי ביצע רכישות מאסיביות של איגרות חוב. הרעיון הוא לאפשר מחזור חוב בצורה זולה ולהימנע ממשבר נזילות נוסף. 

מהלך של תמיכה בשוק החוב בצורה כה קיצונית יצרה אופוריה בקרב המשקיעים.

מבחינתנו זהו חינוך רע, שעלול להסתיים במפח נפש, כיוון שקיימת אי וודאות גדולה לגבי היכולת לשלם את החובות הללו בעתיד.

 

בנוסף לכל אלה אנו בישורת האחרונה של הבחירות בארה"ב:

טראמפ מנסה באגרסיביות לשווק את המצב הבריאותי הנוכחי כחיובי, למרות ההתפרצויות החדשות, אך לפי הסקרים הנוכחיים נראה שהאזרחים אינם קונים את זה.

ככל שנתקרב למועד הבחירות נראה עד כמה החששות של השווקים הפיננסיים יתגברו מבחירתו של המועמד הדמוקרטי.  

לסיכום, משבר הקורונה ממשיך להשפיע בצורה עמוקה על הכלכלות ברחבי העולם ולפיכך גם על עולם ההשקעות. בתקופות כאלו יש לגלות אורך רוח ולנקות את כל הרעשים וההטיות הפסיכולוגיות. 

אנו ממשיכים לעקוב בצורה הדוקה אחר ההתפתחויות ולזהות את ההזדמנויות הבאות.

 

רק בריאות, 

אנחנו כאן, כרגיל, לכל בקשה או שאלה.

bottom of page