top of page

משחק שחמט רב מימדי

מדד ההצלחה

 

לפני חודש ימים הנשיא טראמפ פתח את המרוץ לנשיאות כשהודיע שיתמודד בבחירות באוקטובר 2020.

15 חודשים עד לבחירות ואין ספק שאלה יהיו חודשים מעניינים בשווקים הפיננסים.

כידוע, הנשיא טראמפ הוא איש עסקים ובמשך שנות כהונתו דאג להבהיר את תפיסת העולם שלו בנוגע למדד ההצלחה הכי טוב למדידת מצב הכלכלה האמריקאית – מצבו של שוק המניות.

באינסוף ציוצים בטוויטר ובהצהרות בכנסים ציין טראמפ את ההתאמה שבין מצב שוק המניות השובר שיאים לבין מצבו הכלכלי המצויין של האמריקאי הממוצע.

 

לכן אנו מצפים שמדד הצלחה זה ימשיך וילווה את החלטותיו לקראת הבחירות המתקרבות.

 

אלוף במשא ומתן

 

הנשיא טראמפ אוהב לנהל משא ומתן. לא אחת הצהיר על עצמו כנושא ונותן קשוח ולמעשה ניתן לראות שהוא עושה מספר משאים ומתנים במקביל. הוא נהנה ממשחק שחמט רב-חזיתות.
החזיתות הראשיות שלו הן גם פנימיות בתוך ארה"ב (מול הדמוקרטים והבנק המרכזי, הפדרל ריזרב), וגם חזיתות חיצוניות (כמו סין, אירופה, איראן, מקסיקו, הודו ועוד).

 

מתוך ההבנה שהמטרה הראשית היא להבחר בשנית בבחירות 2020 ניתן לנתח את המהלכים של הנשיא בחזיתות השונות.

 

נתחיל מהחזית החיצונית. 

טראמפ נוקט לא אחת לשון קשה מול גורמים מחוץ לארה"ב. זוהי אסטרטגיה ידועה בשליטה בדעת קהל: לצור אחדות פנימית אל מול האויב מבחוץ.
בעבר היו אלה המהגרים ממקסיקו וענייני החומה (מריבה מתוקשרת על 5 מילארד דולר מתוך תקציב שנתי של 4 טריליון דולר) והיום אלה בעיקר מלחמת הסחר מול סין והקרב על ההגמוניה במפרץ הפרסי מול איראן.

 

מול הסינים העלה טראמפ את המכסים בסוף שנת 2018 מתוך ציפייה לצור לחץ על הנשיא הסיני צ'י לקבל את תנאי הסחר המקובלים בארה"ב (לרבות שמירה על פטנטים).  ההסכם שצפוי היה להחתם ברבעון הראשון של 2019 בושש להגיע ויתכן שיגיע במועד המתאים לטראמפ מבחינת המסלול לבחירות.

הבעיה עם ההמתנה הזו היא שבינתיים המסחר הבינלאומי מקרטע בצפייה להסכם קרוב שיוריד את המכסים וזה עלול לפגוע בצמיחה בארה"ב בטווח הקצר.

 

חזית נוספת היא החזית האיראנית. בתחילת החודש כמעט וניתן האות לתקיפה באיראן אבל ברגע האחרון זו נבלמה. להערכתנו יש סיכוי גבוה לחיכוך עם איראן בתקופה הקרובה מתוך רצון לסמן גורם רשע מולו העם יתאחד מאחורי מנהיגו.

הבעיה עם חיכוך שכזה היא שקשה לחזות את גובה הלהבות וכיצד מסמנים את נקודת היציאה כמנצח. מצב של הסתבכות יכול להביא לעליה במפלס החששות ולעלייה בתזזיתיות בשווקים.

 

בחזית הפנימית טראמפ סימן את הדמוקרטים בתור מפלגה שתהרוס את הכלכלה ואת נגיד הבנק הפדראלי, ג'רום פאואל, בתור הגורם שעוצר את הצמיחה. על מדיניות הריבית המנוהלת, לכאורה, על ידי הבנק המרכזי יש לטראמפ הרבה מה להגיד.

יש לזכור שהריבית בארה"ב החלה לעלות מנקודת האפס בסוף שנת 2015 עד כדי 2.5% בסוף שנת 2018. ריבית נמוכה יותר משמעה תמחור מניות ברמה גבוהה יותר דבר שיכול לשמש כדלק לשווקי המניות בטווח הקצר. לכן טראמפ לוחץ מאוד על נגיד הבנק, פאואל, לבצע הפחתה חדה של הריבית.

 

טראמפ משתמש, מחד, ביכולת שלו להטיל מכסים על הייבוא מסין כדאי לצור מצב של התערערות הכלכלה העולמית ומאידך לדחוק בנגיד הבנק המרכזי להוריד ריבית כי קיים חשש שהכלכלה העולמית מתערערת. כפי שאמרנו, זהו משחק שחמט רב מימדי.

השינויים בריבית וברמת חוסר הוודאות עשויות להביא להזדמנויות בשווקים.

אנו כמובן ממשיכים לעקוב כדי לזהות הזדמנויות אלה לתיבול התיקים.

משקיע כשיר
bottom of page